KUNSTNEREN

Ole Bjørn Valen er kjent for sin levende og fargerike stil, og refererer ofte til popkunst da han bruker kjente mennesker og gjenstander. Han maler natur, politikk og ulike maktinstitusjoner, ofte med en surrealistisk vri. I senere år har han tatt navnet «Matrix Valen».

Dette er på grunn av hans utforskning av kulturelle, sosiale eller politiske miljø der noe utvikler seg, som definisjonen av Matrix selv. Matrix er beslektet med det latinske ordet for «Mor» ( Matrix ), som opprinnelig betydde gravid dyr eller avlshun, og ble senere generalisert til å bety «livmor». I dag er Matrix et synonym for livmor. Et sted hvor et frø, i seg selv – eller i form av en idé, tanke eller verdisystem – vokser og får næring. Om dette er en «positiv» eller «negativ» kasteskje for en kreasjon, overlater Valen opp til betrakteren. Kunstneren viser oss forskjellige matriser som en del av Ego’s Playground, vi alle spiller her på jorden. Å dømme det, er ikke hans kopp te. Det er å observere hva som er og kan være. Leker med virkelighet og illusjoner, «falske nyheter» og konspirasjonsteorier.

– Kunst er en arena fri for sanselighet. Et av få steder igjen hvor vi kan tenke og uttrykke fritt. Det finner jeg tiltalende. Noen har kanskje allerede tanker rundt visse emner som jeg viser, andre ser på tankevekkende konsepter og blir overrasket. Jeg elsker å bryte opp matriser! Både i folks sinn og på lerretet.

Valens inspirasjonskilder strekker seg fra David Hockney og Martin Assig, til Salvador Dali og Edvard Munch. 14 år gammel debuterte han som yngste medlem av Skien Kunstklubb, året etter solgte han sitt første maleri.

MATRIX VALEN

Ole Bjørn Valen har også skapt sin egen bevingede lille rockedude. En fyr med solbriller, skreddersydd dress og flosshatt, sprer magi med sin gyldne tryllestav. Dette er «Matrix Valen» personlig. Han trives med kjærlighet, sprer magi og har total mangel på respekt for autoriteter.

«Matrix Valen» lever i en alternativ dimensjon. Noen ganger besøker han vår 3D-jord, som avbildet i stykket: «Breaking the Matrix». Han er også å se i en helt menneskelig skulptur utenfor Valens eget kunstgalleri, i kystbyen Kragerø, Norge. «Matrix Valen» hilser alle som kommer inn i den flerfargede og fasetterte verdenen til Ole Bjørn Valen. En matrise du kan glede deg over!